SUP vesla

Supanje oziroma stoječe veslanje na deski privlači celo vrsto novih radovednežev v vsaki poletni sezoni. Vedno več veslačev opažamo na obalah, na jezerih in tudi na rekah, s tem pa se interes še širi. Tako začetniki predstavljajo tudi znaten delež kupcev opreme za SUP. Ravno njim je v veliki meri prilagojena ponudba večjih in manjših trgovcev, saj lahko v prav vsaki trgovini najdemo ponudbo ugodnih začetniških kompletov, prav tako so na voljo SUP veslain deske posebej. Ne pozabimo še na preostalo opremo, ki je potrebna za sproščeno in enostavno supanje. Ker pa začetniki nimajo dragocenih izkušenj in ne vedo, kaj lahko od opreme pričakujejo, se lahko težava pojavi že pri izbiri tistih ključnih kosov opreme. Ne govorimo o deskah, ki so večinoma v ospredju pozornosti, tokrat predstavljamo vesla, ki so druga odločilna komponenta pri izkušnji stoječega veslanja.

SUP vesla so na voljo v različnih oblikah in izvedbah. Začetniki izbiro na tem področju pogosto preprosto zanemarijo – posvetijo se izbiri prave deske, nato pa pač sprejmejo veslo, ki pride zraven v kompletu. Če ne gre za komplet, se pri izbiri vesla večinoma orientirajo kar po ceni in se odločijo za katero izmed ugodnejših opcij. Vsa vesla imajo seveda enako funkcijo, a se pri svojem delu različno obnašajo in s tem ustrezajo različnim uporabnikom.

Vesla za supanje se v ponudbah trgovcev delijo na začetniška in napredna. Začetniška vesla sodijo v nižji cenovni razred, a niso nujno cenena ali poceni. Pametno se je izogniti najcenejšim možnostim in preveriti odlike dražjih vesel. Poleg materialov in zgradbe se vesla razlikujejo še v namenu oziroma funkcionalnostih. SUP vesla za začetnike so vsestranska in dobro opravljajo vse naloge, s katerimi se srečujejo pri osnovni uporabi, medtem ko so naprednejša vesla namenjena zahtevnejšim uporabnikom in so pogosto specializirana za točno določen namen.