Na gradbiščih si danes ne predstavljamo, da bi delo opravljali brez dvižnega dvigala. Dvigala nam pomagajo pri prenosu različnih bremen iz točke A do točke B. Ključnega pomena pri tem je, da lahko dvignemo poljubno težke predmete, ki jih z lastnimi rokami nikakor ne bi morali. Za samo dvigovanje bremena pa si pomagamo z jeklenicami, ki nosijo samo breme. Jeklenice so sestavljene iz nešteto jeklenih premen, ki so med seboj prepletene in s tem omogočajo prenos večjih bremen.

Se pa jeklenice ne uporabljajo zgolj za dvigovanje bremen. Jeklenice med seboj lahko povezujejo tudi dva ali več različnih elementov. Uporabljajo se pri jadrnicah, kjer povezujejo varnostni del pred padcem jadralca v morje. Prav tako lahko tanjše jeklenice uporabimo kod zaščita na domačih ograjah, prav pridejo tudi pri trtah. So pa jeklenice tudi odlična opora pri varovanju pohodnikov v gorah. Brez jeklenic nam bi bila marsikatera gora zelo težko dostopna. S pomočjo le njih si lahko zagotovimo prečkanje še tako zapletenih predelov gora.

So pa jeklenice vedno bolj v uporabi tudi pri izgradnji različnih zabaviščnih parkov, kot je naprimer Zipline. Brez jeklenice uporabniki ne bi uspeli prečkati dveh bregov.

Da pa so naši dvigovalni sistemi res v odličnem stanju je vsako leto potrebno narediti test kakovosti. Test kakovosti je mišljen za vse vrvi, ki dvigujejo bremena. Pri gorskih jeklenicah gre največkrat zgolj za menjavo jeklenice v celoti. So pa te jeklenice zelo obstojne.

Jeklenice pa nam pridejo prav tudi kot varovalo v gozdovih pred plazovi, saj lahko zadržijo manjše zdrse plazov in nam omogočijo, da plazove predčasno lahko saniramo.